Combinatie AB team zet goede stap richting de Meesterklasse

Op zaterdag 5 november werden de vierde en vijfde ronde gespeeld in de Promotieklasse A Noord-West , tegelijkertijd met de andere klassen in de landelijke jeugdclubcompetitie waarbij de Meesterklasse de hoogste klasse is. Het combinatie jeugd AB team van Caissa/De Eenhoorn reisde daarom af naar Velserbroek om daar hun koppositie te verdedigen. Het team had tevens de eerste drie wedstrijden ruim gewonnen. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden vandaag een geheel Caissa team met: Bart Voorn, Marten Ploeger, Abel Romkes en Robbert van Dijkhuizen.

Om 10 uur begon in het Polderhuis de vierde ronde waarbij we tegen de nummer twee DSC Delft moesten spelen. Delft had op dat moment 1 matchpunt minder als ons team. Robbert op bord 4 met zwart was als eerste klaar, zijn tegenstander Peter van den Berg speelde erg snel en dacht een mooie aanval te hebben maar dat bleek echter niet zo te zijn en na 10… b5 verloor hij een stuk tegen 2 pionnen. Even later gaf wit opnieuw een stuk weg en nadat de dames waren geruild was het niet meer dan uitspelen voor zwart. Even later was Marten op bord 2, ook spelend met de zwarte stukken klaar tegen Jason van Oudheusden, hij won op een gegeven moment een pion en even later won hij de tweede na een combinatie en wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel met tot besluit een mooie mat in 4. Op dat moment stonden we dus al 2-0 voor, terwijl op bord 1 en 3 nog werd gespeeld. Abel met wit op bord 3 speelde tegen Teun van der Klugt, een veel te laag ingeschatte jonge speler. Na in de opening wat af gewikkeld te hebben veroverde Abel de kwaliteit maar zwart herstelde zich goed en leek af te steven naar een remise maar na een foutje in een toreneindspel kon Abel een extra pion goed verzilveren en maakte hij dat knap af. De overwinning was toen dus al binnen terwijl Bart tegen Jan-Pieter de Vries (1967) op bord 1 met wit nog bezig was. Bart speelde een prima opening en door een blunder van zijn tegenstander sloot Bart de dame van zijn tegenstander op en moest hij dat geven tegen een toren. Zwart ging nog lang verder maar Bart speelde het solide uit en won daardoor op knappe wijze.

Hierdoor begonnen we deze dag met een mooie 4-0 overwinning op DSC Delft. Hierna even tijd voor ontspanning, analyseren, vluggeren en doorgeefschaak.

Na even een frisse neus te hebben gehaald begon om half 3 ronde vijf.  In deze ronde speelde we tegen Rijswijk, op dat moment hadden zij pas 1 matchpunt. Opnieuw was Robbert als eerste klaar, met wit speelde hij tegen Kevin Veerkamp waarin een schotse partij niet goed gespeeld werd door zwart, zwart won nog wel een pion maar de pionnenstructuur van zwart was niet zo best en even later door een foutje won Robbert de pion terug en nadat de toren werd veroverd won Robbert simpel de partij. Bart was hierna ook klaar, tegen Winston van Ee met zwart kwam hij opnieuw beter uit de opening  en nadat hij 2 pionnen won dreigde Bart ook nog een kwaliteit te gaan winnen waarna wit de strijd staakte. Bart zal door deze twee overwinningen waarschijnlijk topscorer worden, als hij de laatste wedstrijd wint heeft hij overigens ook een knappe 100%score uit zes wedstrijden! Marten speelde met wit tegen Thomas de Ruiter.  In een siciliaan met ongelijke rokades leek Marten met wit een sterkere aanval te hebben, hij won ook een pion maar beide spelers waren tevreden met een remise. Opnieuw was de overwinning dus al binnen.  Abel  speelde toen nog en moest aantreden met zwart tegen Felipe Gellando, Abel kwam positioneel iets beter uit de opening maar ook hier leek het remise te worden al drukte Abel goed door en na een cruciale fout van zijn tegenstander werd het mat of materiaalverlies.

Door de overwinning van Abel werd ook deze ronde ook succesvol afgesloten en wonnen we met een mooie uitslag van 3,5-0,5 van het team uit Rijswijk. Door de overwinningen op Delft en Rijswijk kunnen we weer 4 matchpunten en 7,5 bordpunt aan ons totaal toevoegen waardoor we stevig de koppositie innemen met een 100% score. Ook het tweede team van Santpoort, onze voornaamste concurrent won twee keer zodat zij op 7 matchpunten staan terwijl ze hun vrij ronde al hebben gehad. De zesde en zevende ronde vindt plaats op zaterdag 10 december in de Huesmolen waar de allesbeslissende wedstrijd tegen Santpoort wordt afgewerkt. Bij winst of gelijk zijn we kampioen en promoveren we naar de Meesterklasse A voor volgend seizoen. Bij verlies wordt het tijdens onze vrij ronde afwachten wat Santpoort doet in hun laatste ronde.

Al met al een geslaagde dag voor het combinatie AB team Caissa/De Eenhoorn met twee klinkende overwinningen op de concurrentie, wie weet kan dit in de toekomst ook bij de externe competities  een succesvolle combinatie worden?

Hier nog even een link naar de gedetailleerde uitslagen en stand voor de liefhebber:

http://www.schaakbond.nl/live/JCC/uitslagen/A-Promo%20NW/R5.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *