Dirk Lont bezorgt Caïssa 1 op de valreep toch nog een punt

Op de eerste zaterdag van 2012 opende Caïssa het tweeluik met de Waagtoren, in deze vijfde ronde uit tegen het puntloze derde team en in de zesde ronde thuis tegen het tweede team. Na drie prima overwinningen en één verlies werd met zes matchpunten een mooie derde plaats ingenomen in de Promotieklasse. Het nieuwe jaar leek niet zo goed te beginnen maar op de valreep werd tegen de Waagtoren 3 een 4-2 achterstand toch nog omgezet in een 4-4 wat dus gelijkspel betekende.

 

Het begon allemaal niet zo goed, door miscommunicatie kwamen Sjoerd Kelder en Holger Bonte  behoorlijk te laat aan in de Huesmolen waarna ook bleek dat er maar één auto aanwezig was, Erik van Tooren- teamcaptain –  was namelijk op eigen gelegenheid vertrokken richting Alkmaar en ja met zen achten in één auto wordt een beetje krap. Met enige moeite werd er toch nog extra vervoer geregeld waarna Sjoerd, Holger en bovenstaander met behoorlijke vertraging richting Alkmaar konden gaan. Eenmaal in het Gulden Vlies aangekomen kon de wedstrijd gewoon met 8 tegen 8, en achteraf op de gewone tijd beginnen.

Op de mooie locatie, waar het Gulden Vlies gelegen is wordt dit seizoen al de derde keer de wedstrijd de Waagtoren – Caïssa gespeeld. Eerder dit seizoen verloor Caïssa 2 verrassend met 4½-3½ van de Waagtoren 6, Caïssa 3 won daarentegen enigszins verrassend met 6-2 uit bij de Waagtoren 5. Bij een 1-1 tussenstand bij het onderlinge gevecht speelde tevens het eerste van de Waagtoren (3e klasse KNSB)  en het tweede(ook in de Promotieklasse) tegen respectievelijk Zukertort (Amstelveen) en Aalsmeer. Voor Caïssa was de wedstrijd Waagtoren 2-Aalsmeer belangrijk. Kon de nummer 2 van de promotieklasse zijn plaats verdedigen en of uitbreiden? De nummer 1, de Wijker Toren 2 had ook een lastige kluif. De ongeslagen koploper speelde een uitwedstrijd tegen Heerhugowaard.

Dan over naar de wedstrijd , Peter Holscher zette zijn team al snel op voorsprong, met wit speelde hij tegen Alex Albrecht. In een Semi-Slavische opening bouwde Peter zijn stelling mooi op. Zwart leek er wel redelijk goed uit te komen maar nadat Alex een blunder beging verloor hij een stuk en vervolgens na 19 zetten de partij. Door de mooie overwinning van Peter kon hij zelf al snel zijn teamgenoten aanmoedigen en mede door deze winst komt hij zelf op een keurige 80% in de Promotieklasse.

Marten Ploeger speelt extern uitstekend, met 4 uit 4 gedeeld topscorer in de Promotieklasse. Ditmaal trad hij met zwart aan tegen Gerrit Lemmen, die de hoogst opgegeven rating heeft in dit team. Marten gebruikte de Hollandse verdediging om zijn tegenstander te bestrijden waarin wit langzaam aan werd weggedrukt door Marten en hierdoor steeds beter kwam te staan. Nadat Marten een pion won moest zijn tegenstander ook nog een kwaliteit geven en even later de partij want Marten maakte het voordeel keurig af en zette hierdoor zijn team al relatief snel op een 2-0 voorsprong. Door deze prima overwinning van Marten staat hij nu nog steeds op een hele knappe 100%(5 uit 5!) in de Promotieklasse en is gedeeld topscorer met jawel.. die grootmeester(Harmen Jonkman). Ook heeft hij nog steeds een TPR van dik boven de 2500.

Aad Laan was deze zaterdag supporter van Caïssa, hij kwam even kijken hoe zijn clubgenoten er voor stonden. Hij zal zelf goede herinneringen hebben aan het Gulden Vlies, met Caïssa 3 behaalde hij eerder dit seizoen een mooie overwinning en won zelf ook op mooie wijze.

Erik van Tooren, de teamcaptain speelde met zwart tegen Henk Westerman een boeiende partij. Na een vrij rustig verlopen opening maakte beide spelers een paar kleine foutjes. Wit kwam er wel beter uit en Erik moest alle zijlen bij stellen om niet materiaal te verliezen, dit lukte helaas niet en zo kon hij niet veel anders dan een nul incasseren.

Met nog steeds een voorsprong voor Caïssa zag het er niet al te rooskleurig uit. Zo kwam Sjoerd Kelder ook niet al te best te staan. Tegen Dennis Keetman speelde hij met zwart een verrassend systeem(1..h5, 2..a5). Zelf kent hij het wel goed en heeft er ook wel zijn partijen mee gewonnen maar ditmaal liep het niet erg lekker. Een partij waar het alle kanten op kon gaan was het zeker maar nadat hij in tijdnood kwam en positioneel slechter stond kwam Dennis er mooi voor te staan waarna Sjoerd even later de handdoek in de ring moest gooien.

Bij een 2-2 stand kwam Fred Avis in een leuke stelling terecht. Tegen Egbert van Oene kwam Fred met wit goed uit de opening terecht en terwijl hij voor een ontwikkelingszet koos had hij beter kunnen voorkomen dat een zwart paard mooi de stelling in kwam.  Fred kreeg wel een mooi actieve stelling waarin veel mogelijk was, zo koos hij wellicht niet de beste weg. Hij wilde zijn mooie centrumpion behouden om meer druk te kunnen forceren. Dit lukte uiteindelijk niet en na wat passievere zetten van Fred kon hij een lastige stelling niet meer keepen en moest ook hij een nul incasseren.

Alle hoop was nu gevestigd op de overige drie borden om er wellicht toch nog een kleine overwinning uit te slepen. Holger Bonte wilde na zijn snelschaak titel bij Caïssa nu wel weer eens een goede partij spelen. Tegen Ruud Nieuwenhuis kwam hij met wit in een Siciliaanse partij terecht maar verloor al gauw een pion, desalniettemin kwam hij steeds beter te staan. Na snel de dames te hebben afgeruild kwamen ze rap in het eindspel terecht. Zwart met een dubbelpion op de e-lijn werd steeds wat meer terug gedrukt. Nadat Holger een mooie kans op stukwinst had gemist kreeg hij even later nog een veel grotere kans.Met zijn mooie vrijpion op c-lijn kon hij zo doorlopen en met een schaak op een onderste rij materiaal winnen. Dit zag hij ook over het hoofd en zo waren alle kansen weg en verloor hij de partij en zo had de Waagtoren 3 een 2-0 achterstand omgezet in een 4-2 voorsprong. Alle illusies om een overwinning te behalen waren dus al verkeken.

De spanning nam toe en alle hoop was dus nu gevestigd op de laatste twee borden. Bart Voorn en Dirk Lont zijn prima bezig dit seizoen en konden Caïssa wellicht een punt bezorgen. Bart speelde met wit tegen Maaike Keetman, hij zag in een Scandinavische partij  weinig manieren om een goed plan te bedenken. Toch lukte hem dat en creëerde een mooie vrijpion en een pluspion. Nadat Maaike behoorlijk wat stukken afruilde won ze de pion terug maar Bart behield zijn vrijpion op de a-lijn. Nadat ook de dames werden afgeruild kwam er een gelijk lopereindspel op het bord. Na eerst remise te hebben gestaan kwam Bart steeds beter te staan en vond de goede weg. Hij liet een knap staaltje eindspeltechniek zien en speelde Maaike helemaal zoek in het eindspel waarna hij een knappe overwinning kon bijschrijven.

Dirk was toen nog bezig, in een geweigerd damegambiet speelde Dirk met zwart tegen Johan Plooijer. Na een vrij rustig verlopen opening kreeg Dirk een mooie open lijn. Hij kon er niet heel goed van profiteren en nadat de torens en dames werden afgeruild kwam er een spannend eindspel op het bord. Met twee sterke witte paarden en een wat minder zwart paard en loper had wit toch wel een licht overwicht. Dirk speelde werkelijk een subliem eindspel en maakte zijn slechtere loper actief en knokte zich naar een toch wel remise lijkende stand. Na ook de beide lichte stukken te hebben afgeruild kwam er een dame-eindspel met aan beide kanten een pion op het bord waarin beide spelers bijna de volledige tijd te hebben gebruikt. Dirk had tijdsvoordeel en won doormede doordat hij promoveerde met schaak de witte pion en had hij zelf nog een c-pion. Wit kwam in behoorlijke tijdnood en zette op een verkeerd plaats schaak waarna de dames afgeruild moesten worden en Dirk de partij tot een goed einde kon brengen. Uiteindelijk maakte hij het onwaarschijnlijke waar en bracht hij Caïssa toch nog op de valreep een punt.

Al met al een wisselvallige maar ook zeker een spannende middag met ups en downs waarin het punt toch enigszins gevierd werd als een overwinning, niks was minder waar want we kunnen toch wel stellen dat we uiteindelijk door de oog van de naald zijn gekropen doordat Caïssa toch wel pijnlijk 4-2 achter kwam te staan, al had het natuurlijk zeker anders kunnen lopen.

De verrassing was het modewoord dit weekend want niet alleen (qua rating) was het enigszins verrassend dat Caïssa gelijk speelde tegen de Waagtoren 3 maar ook koploper de Wijker Toren 2 kreeg een gevoelig tikje uit tegen Heerhugowaard waar de kleinst mogelijke nederlaag werd geleden. Ook de nummer twee, de Waagtoren 2 werd thuis verrassend verslagen door Aalsmeer met 4½-3½. Ook Aartswoud verloor vrij verrassend, uit bij Kennemer Combinatie 4-wat Caïssa nog met 5-3 versloeg- verloren zij ook op de kleinst mogelijk manier.De ploegen komen zo steeds dichterbij elkaar te staan in de Promotieklasse. Door misstappen van de koploper en de nummer 2 blijft de Wijker Toren met 8 matchpunten koploper maar doordat Caïssa een puntje pakte staat Caïssa nu gedeeld tweede met de Waagtoren 2 met 7 matchpunten en iets minder bordpunten. Misschien had er meer ingezeten maar ik denk uiteindelijk toch dat Caïssa de morele winnaar van dit weekend is.

Het is wel mooi dat de nummers 2 en 3 elkaar treffen in de volgende ronde, een heuse prestigestrijd want beide teams zijn zeker aan elkaar gewaagd. Bij deze dus ook alvast een oproep, kom allen jullie clubgenoten aanmoedigen en morele steun geven op zaterdag 11 februari in de Huesmolen  wanneer de kraker Caïssa-de Waagtoren 2 op het programma staat.

De Waagtoren 3-Caïssa 4-4:
Alex Albrecht(1761)- Peter Holscher(2142)…………………………………….0-1
Henk Westerman(1870)-Erik van Tooren (2013)……………………………1-0
Ruud Nieuwenhuis(1854)-Holger Bonte(2004)……………………………..1-0
Dennis Keetman(1864)-Sjoerd Kelder (1953)……………………………….1-0
Egbert van Oene(1794)-Fred Avis(1855)……………………………………….1-0
Gerrit Lemmen(1901)-Marten Ploeger (1836)……………………………….0-1
Maaike Keetman(1797)-Bart Voorn (1864)……………………………………0-1
Johan Plooijer(1878)-Dirk Lont(1804)……………………………………………0-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *